Project TSA
Client

City of Aalen

Year 2012
Status Open competition
  Acknowledgement prize
Site 3.492 m²
Gross Building Area 7.256 m²
Living Area 4.999 m²
Commercial Area 823 m²
In cooperation with Maciek Kopec
   
Team Marisol Rivas
Christian Schmutz


A-U-R-A TSA (415KB)

The competition area is situated close-by the train station. In the North it adjoins to a block that is composed of smaller buildings, in the South to the large scale buildings around the bus station. The design scheme mediates between the different grain sizes and forms a new quarter together with the adjacent buildings.

A new calm housing block is generated that is enclosed by the perimeter building along the Bahnhofstraße. In-between there is a semipublic passage as a pedestrian connection from the schools and the city park up to the train station. The seven storeys high rise in the Southeast corner of the perimeter forms the counter part to the high rise at the bus station.

Retail and gastronomy in flexible sizes surround the block in the ground floor. The access to the 63 flats is provided from within the courtyard. The lower floors accommodate one-bedroom flats, upstairs there are multi-bedroom flats and penthouses. The offered living mixture consisting of different apartment sizes and types allows for the accommodation of a variety of inhabitants.

Site 1 2   Concept 1   Model 1   Plan 1 2 3 4 5   View 1   

Figure ground plan

Share Share Share